Typy pleti

Vášne mladosti sú neresťami staroby.

Joseph Joubert (1754-1854), francúzsky spisovateľ a moralista

Typy pleti

Viete si určiť správny typ pleti? Často krát sa stretávam s tým, že nie. To aký typ pleti máme diagnostikujeme voľným okom. Pokožka tváre musí byť dôkladne odlíčená a vysušená. Hotovo? Tak zaostrime pohľad 🙂

Normálna pleť

Tento typ pleti je často označovaný aj ako ideálny. Prečo? Pokožka je jemná, rozžiarená, rovnomerne odráža svetlo, je vláčna, nenachádzajú sa na nej žiadne komedómy, netvorí sa kožný maz, je bez akné, nereaguje alergicky na žiadne kozmetické produkty, nie je vysušená, pôsobí čisto a zdravo. Aj takýto ideálny typ plati však potrebuje starostlivosť. Vhodné sú hydratačné krémy a krémy s SPF15. Ochrana pred slnečným žiarením je dôležitá práve v predchádzaní znakov stárnutia.

Zmiešaná pleť

Tu už môžeme vidieť nerovnosti stavu pokožky. Je nerovnomerne premastená. Vo väčšine prípadov T-zóna (čelo, nos a jeho okolie, brada) je mastná, lesklá, nachádzajú sa na nej komedómy (čierne bodky), vyskytujú sa zápalové procesy. T-zóna môže byť začervenaná, póry sú rozšírené a naplnené kožným mazom. Naopak líca sú vysušené, bez pórov, vyrážok, či zápalov. Pri zmiešanej pleti používajte krémy, ktoré neobsahujú oleje, tiež bezolejový make up a nebojte sa použiť púder, zabráni lesknutiu sa počas dňa. Večer je nutné pokožku dôkladne očistiť a vysušiť, aby sa neupchávali póry.

Mastná pleť

Má po celej tvárovej časti hrubšiu štruktúru. Je lesklá a pôsobí vlhko a klzko. Vývody mazových žliaz sú rozšírené a póry sú naplnené mazom. Tento maz sa rozkladá pri povrchu kože a má čiernu farbu, tzv. čierne bodky (komedómy). Maz sa vytvára po celej časti tváre. Výhodou mastnej pleti je, že stárne pomalšie čiže vrásky sú menej viditeľné a mnoho ich nebýva. Tento typ pleti je odolný voči všetkým vonkajším vplyvom. Pri mastnej pleti nepoužívajte na tvár mydlá. Pokožku vysušujú a pomáhajú ešte vyššej tvorbe mazu. Používajte kozmetiku, ktorá je výlučne určená na mastný typ pleti. Je to dôležité pre prirodzenú tvorbu mazu a predchádzaniu seboroickému ekzému.

Aknózna pleť

Aknózna pleť sa objavuje v období puberty. Začína sa produkovať hormón Testosterón. Hormonálny režim nie je vyvážený a tak sa tvorí viacej mazu. Pokožka má rozšírené póry, mastný povrch, nachádzajú sa na nej zápalové vyrážky jasnočervenej farby. Príčinu aknóznej pleti v puberte môžu byť genetické predpoklady, nesprávna životospráva a v neposlednom rade nesprávna starostlivosť o pokožku. Dôležité je už v puberte pri aknóznej pleti minimálne raz za 2-3 týždene navštíviť kozmetičku a dôkladne hĺbkovo vyčistiť a dezinfikovať pokožku tváre prípadne dekoltu. Vekom sa z aknóznej pleti stáva mastný typ.

Citlivá pleť

Môže byť od narodenia alebo získaná počas života. Môže byť citlivá na okolie, duševnú nerovnováhu či stres. Citlivosť sa prejavuje napríklad aj pri kozmetických prípravkoch. Pri diagnostikovaní citlivej pokožky volím špeciálny typ ošetrenia, aby neostala pokožka podráždená a nebola vyvolaná alergická reakcia. Suchá pleť stárne rýchlejšie, ako mastná čo spôsobuje viditeľné vrásky ale aj iné prejavy stárnutia, ako sú napr.: pavučkovité névy alebo teleangiektázie (popraskané červené žilky). Pri suchej pleti odporúčam krémy s obsahom oleja prípadne olej samotný.

Suchá pleť

Je matná a oveľa tenšia ako normálna. Môže byť hĺbkovo, ale i povrchovo dehydrovaná. Nedostatočné premastenie kože spôsobuje zníženú vláčnosť pokožky. Je citlivá na zmenu teploty, vlhkosti a žiarenia.

Starnúca pleť

“ Zostarnúť nie je umenie – umenie je vyrovnať sa s tým.“
Johann Wolfgang von Geothe (1749-1832), nemecký básnik

Ďakujem, že ste venovali čas a pozornosť môjmu blogu. Ak by ste si nevedeli dať rady s určením typu pleti či výberom vhodnej kozmetiky neváhajte ma kontaktovať.

Kozmetička LORA